Retræte.dk Om stilhed og Kristen meditation

Nærværets vej

Hvad kendetegner retræterne?

Hjemmeside
www.elsemariekjerkegaard.dk

Prisen afhænger af retrætens
varighed og andre direkte
omkostninger ved den
enkelte retræte.

Tilmelding:
Else Marie Kjerkegaard
Kronprinsessegade 74,1
1306 København K.

Tlf. 2855 2751

e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Stilhed og langsomhed er nødvendigt, hvis man vil øve sig i nærvær, styrke den indre ro og balance og åbne sig for Gud. Gud taler til os igennem vores sanser og bevidsthed. Hvis vi hele tiden har travlt og bestandig er grebet af tanker om fortid og fremtid, bliver der ikke plads til at lytte til den vejledning, der kommer fra det dybeste af sindet. Man kan sige, at stilheden og langsomheden er kongevejen til Gud.

Et afbalanceret og roligt sind er en vigtig forudsætning for at kunne træffe gode og holdbare beslutninger. Men der behøver ikke være noget særligt mål med at søge stilhed og langsomhed. Det kan også – enkelt og ligetil – dreje sig om et behov for at falde til ro. Hvile kroppen og sindet for en stund. Bede til Gud og åbne sig for svaret.

Egne retræter

På retræterne øver vi os i at være stille, opmærksomme, åbne og lyttende. Som en støtte undervises der i kristen dybmeditation og sindets funktionsmåde som indledning til emnet for den enkelte retræte. Meditationsundervisningen omfatter kroppens grundstillinger: Stående, siddende, gående og liggende, og der gives praktisk vejledning i kropsstillinger, holdning, kontakt med åndedræt, håndtering af tanker og så videre.

Kristen dybmeditation kaldes også stille bøn eller indre bøn. Formen er tæt forbundet med den karmelitiske bønstradition. Du kan læse mere på min hjemmeside under menuen Meditation.

Retræterne kræver ingen særlige forudsætninger. Heller ikke at man tror. Men det er en fordel, at man gerne vil tro.

Andre retræter

Lejlighedsvis arrangerer jeg retræter med andre retræteledere eller inddrager en gæsteretræteleder på en af mine egne retræter. I disse tilfælde varierer deltagerkreds, form og indhold.

På min hjemmeside finder du nærmere oplysninger om alle mine retræter.

Hvem står bag?

Else Marie Kjerkegaard, cand.polit. og forfatter til bøgerne "Vejen vi går. Tolv kvinder om deres åndelige praksis" (Borgen 2002) og "Nærværets vej. En opdagelsesrejse med Buddha og Jesus" (Boedal 2007).

Jeg har baggrund i en klassisk karriere inden for offentlig forvaltning og forskning – først som sekretariatschef i Ligestillingsrådet og kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen, siden som chef for en forskningsafdeling på Socialforskningsinstituttet. I 1989 etablerede jeg selvstændig konsulentvirksomhed, som jeg levede af i seksten år.

Som ung meldte jeg mig ud af folkekirken og levede herefter i mange år uden tro. Men ateisme er ikke langtidsholdbar. På et tidspunkt fik jeg behov for at gå på opdagelse i "det åndelige univers". Først i Brahma Kumaris, som er en hinduistisk inspireret religion. Dernæst i buddhismen med den vietnamesiske zenmester Thich Nhat Hanh som lærer og fra 1996 i kristendommen. I 2004 blev jeg optaget i Den Katolske Kirke af min åndelige vejleder, karmelitermunken Wilfrid Stinissen. I dag er jeg medlem af menigheden i den katolske domkirke Sankt Ansgar.

Igennem hele mit erhvervsaktive liv har jeg undervist og holdt mange foredrag. Har endvidere gennemført tre år af en fireårig uddannelse i gestaltterapi. Det er en god basis, men langtfra tilstrækkeligt til at være retræteleder. Først og fremmest har jeg mediteret i mange år og deltaget i mange retræter, først i den østlige og siden i den kristne tradition. Vinteren 2001-2002 gennemførte jeg meditationslederuddannelsen på det økumeniske meditations- og retrætecenter Berget i Sverige. Underviste herefter igennem fire år meditationsgrupper i kristen dybmeditation i Helligåndskirken i København, samtidig med at jeg lejlighedsvis holdt meditationskurser på Berget.

Hvor afholdes retræterne?

Retræterne afholdes på det nybyggede Sankt Birgitta Kloster, som ligger i fredelige omgivelser i udkanten af Maribo - et ideelt sted for stilhed og fordybelse.

Alle gæster får eneværelse med bad, med mindre man ønsker dobbeltværelse. Klosteret ligger ved den smukke Søndersø med gode muligheder for at gå tur langs søen og nyde klosterets omgivelser i pauserne.

Alle retræteprogrammer tilrettelægges, så der bliver mulighed for at deltage i klosterets gudstjeneste og leve med i nonnernes spiritualitet igennem tidebønnen. Meditationen foregår dels i et særligt rum på anden sal i klosterets gæstehus, dels i klosterkirken.