Retræte.dk Om stilhed og Kristen meditation

Elisabeth Lidell

Præsentation

Hjemmeside
www.elisabethlidell.dk

Adresse:
Elisabeth Lidell
Øresund Parkvej 15, 1. tv
2300 København S.

Tlf. 22 37 19 50

e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Født 1950 på Ærø, uddannet cand.theol. et exam. art. 1979. Præsteembeder: Københavns Domkirke samt Risskov Kirke.

Mit primære virke består nu i at være retræteleder, pilgrimspræst, åndelig vejleder, underviser på Pastoralseminariet i Århus i "bøn og spiritualitet" samt anmelder af bøger om kristen spiritualitet i Præsteforeningens Blad.

Såvel befrielsesteologi som kristen spiritualitet har spillet en stor rolle for mig. Benedikt af Nursias ordsprog: "Ora et labora" - sammenhængen mellem bøn og arbejde, kontemplation og aktion, det indre og det ydre liv, minder mig om vigtigheden af en ritualisering af troen i hverdagen.

Mit Gudsbillede er enkelt: Gud elsker hvert eneste menneske ubetinget og grænseløst, jfr. Herrens ord fra Es 49,15: "Glemmer en kvinde sit diende barn? Glemmer en mor det barn, hun fødte? Selv om de skulle glemme, glemmer jeg dig ikke." Med årene er dåben derfor kommet til at betyde mere og mere i mit liv. Her startede pilgrimsrejsen, hvor Gud lovede at være med os alle dage indtil verdens ende. Og jeg har erfaret, at på livets korsveje går Gud med som pilgrimmen Kristus. "For du har reddet mit liv fra døden og min fod fra at snuble, så jeg kan vandre for Guds ansigt i livets lys." (Sl 56,14). Det er virkelig Helligåndens virke, når vores "stenhjerte" bliver til "kødhjerte", når "sjælens ager bliver vandet", som en de gamle, kristne mystikere ville udtrykke det. Da er man moden til, at Bibelens ord kan sås "i god jord" og blive levende i hjertet.

Erfaring som retræteleder

Jeg har flere gange årligt deltaget i retræter siden 1968, ligesom jeg selv har været retræteleder siden 1990, primært i Skovhuset, men også på Smidstrup Strand og Magleås. Mit "åndelige hjem" er Skt. Davidsgården i Rättvik, Sverige, hvor jeg boede og arbejdede 6 måneder i 1974 – og hvor jeg siden har deltaget i mange retræter, især hos Martin Lönnebo. I perioden 1990-2000 har jeg været medlem af Skovhusgruppen og arrangeret og ledet retræter. I 2000 deltog jeg i en 8 dages "indivudual guided retreat" på Loyola Hall Spirituality Centre i England – og efterfølgende inviterede jeg min åndelige vejleder, Gerald O`Mahony SJ til at lede et ugekursus for retræteledere i Skovhuset. Også i Bede House, England har jeg deltaget i en ugeretræte.

Baggrund

Min trosrejse er gået fra opvæksten i en ærøsk præstegård via kirkegang, søndagsskole, KFUK-Spejderne og senere Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse til teologiske studier på hhv. Århus og Uppsala Universiteter. Min baggrund og drivkraft er økumenisk, og gennem 9 års ansættelse ved Københavns Domkirke havde jeg den glæde at have ansvar for folkekirkens mellemkirkelige relationer. Her fik jeg rig mulighed for at møde søstre og brødre fra andre kristne trossamfund og opleve den universelle kristne kirkes styrke under helt andre vilkår og ofte i ganske andre former. Det har givet mig mod til at eksperimentere med forkyndelsens og gudstjenestens form. Udover Bibellæsning giver det mig stor glæde og inspiration at læse de kristne mystikere, især Frans af Assisi og Ignatius af Loyola.

  • Oversat og red. "Den lille pilgrimsbog" (Religionspædagogisk Forlag 2004)
  • Medforfatter til "Pilgrimsvandring med børn og unge" (Religionspædagogisk forlag 2006)
  • Oversat og red. "Pilgrimsliv – håndbog for vandringsfolk" (Forlaget ALFA 2007)