Retræte.dk Om stilhed og Kristen meditation

Gunder Christian Gundersen

Hjemmeside

www.klostertid.dk

Adresse:
Gunder Christian Gundersen
Hedeboparken 47, 1. th.
4000 Roskilde

Tlf. 2337 7995

e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Præsentation
Jeg er født i 1964, uddannet teolog fra Kbh. universitet 1994 og har været præst i Den danske Folkekirke fra 1995. Jeg deltog i retræte-lederkursus i Skovhuset i 1989 og afsluttede TPC-Præstehøjskolens retrætelederkursus i 2013.

Fra august 2015 sognepræst i Ågerup-Kirkerup-Hvedstrup pastorat nord for Roskilde.

Fra barndom og opvækst har jeg været fortrolig med folkekirkens gudstjeneste og salmesang, som et udtryk for den kristne spiritualitet. I min ungdom blev jeg tiltrukket af den traditionelle kristen bibel-meditation, som jeg praktiserede sporadisk i nogle år. I begyndelsen af 1990'erne begyndte jeg at praktisere Jesus-bønnen, og har med få afbrydelser gjort det siden.

Sidst i 1990'erne oplevede jeg en tørhed i mit åndelige liv, der kulminerede med store personlige omvæltninger i 2000 til 2004. Det førte mig tilbage til fornyet åndelig praksis. Først indenfor den nye åndelighed, men her fandt jeg de samme elementer, som findes i vores kirkelige tradition. Det fik imidlertid sporet mig hen på kontemplativ meditation, dvs. ord- og objekt-løs meditation med lukkede øjne og i stilhed.

I 2007 styrkede jeg min daglige praksis med Jesus-bønnen med fysiske øvelser og bede-reb.

Siden 2012 har jeg dagligt praktiseret Centrerende Bøn, som er udviklet af blandt andre Thomas Keating ud fra den oldengelske mystiske skrift: Uvidenhedens Sky.

Fra september 2013 til maj 2014 har jeg gennemført en "34-ugers ignatiansk retræte i hverdagen" under vejledning af pastor emeritus Per Mollerup.

Har deltaget på retræter i

Taize, Frankrig (1987); Skovhuset, Skanderborg (1989); Røsnæs (1990); Lerbjergcenteret, Midtsjælland (2003); Sverige (2004), Athos, Grækenland (2012); Ømborgen, Ry (2012, 2013); Loyola Hall, Liverpool,England (2013); Alton Abbey - anglikansk benediktinerkloster (2014, 2016); Sankt Birgitta klosteret i Maribo (2014)

Erfaring som retræteleder

Jeg har siden 2004 ledet dagsretræter med kontemplativ meditation i Hvedstrup (Roskilde), Kirke Skensved Kirke (Køge), Beldringe Kirke (Præstø), Sønderup Kirke (Slagelse), Gadstrup Kirke (Roskilde), Lyderslev Kirke (Stevns), Kirke Saaby (Hvalsø), Ågerup Kirke (Roskilde), Brorsonskirken (Nørrebro, Kbh.), Antvorskov Kirke (Slagelse), Kirkerup Kirke (Roskilde)

Jeg har ledet retræter (klosterdage) i Hvedstrup, hvor det bærende er kontemplativ meditation, Centrerende Bøn og Jesus-bønnen.

Baggrund

Jeg er økumenisk (enheden af alle kirkesamfund) med udgangspunkt i Folkekirken. Kristus er én – og hvert menneske skal have frihed til uden nogen tvang, at finde sin måde at dyrke og praktisere sin tro på – eller til ikke at gøre det. Jeg finder min åndelige inspiration både i oldkirken, i den ortodokse-, den katolske- og de protestantiske kirker – men hele tiden under den evangeliske friheds fortegn. Min særlige interesse er at finde de elementer i den kristne tradition, som kan vække ånden og troen hos almindelige mennesker.

Jeg er vokset op i en missionsk sammenhæng med søndagsskole, KFUM-spejder og som ung KFUM og KFUK, men har ikke længere kontakt til det missionske miljø.

Jeg har en stærk forbindelse til kirkens diakonale og kateketiske arbejde (Kirkens Korshær og FDF)